klub na facebook/u
klub na facebook/u
nazaj na prvo stran
dodaj pod priljubljene
piši e-mail
switch to english
schalter auf deutsch
 

Nemška doga je nežni velikan. Dostojanstven, prijazen in ljubezniv, igriv in potrpežljiv z otroci. Neizmerno ljubi ljudi okroli sebe in potrebuje človekovo bližino. Ne laja veliko in postane agresiven le v primerih, ko okoliščine to zahtevajo. Je umirjen pes, odgovoren in zanesljiv. Pogumen, zvest in primeren kot čuvaj. Nemške doge so ljubeznive, lahke za učenje obnašanja v domu. Pravilen zgodnji trening in socializacija sta zelo pomembna. Priporočljivo je, da gredo bodoči lastniki z mladičkom v začetniški tečaj (med tretjim in šestim mesecem starosti) ali celo nadaljevalni tečaj poslušnosti. Čeprav so nemške doge, ki so rasle skupaj z majhnimi otroci, bolj umirjene in nežne, je potrebno upoštevati dejstvo, da so veliko večje od otrok. Da se preprečijo nezgodne poškodbe, četudi pri psih z zelo lepimi manirami, se otroke nikoli ne pušča same s psom. Če so v družini manjši otroci, jih je potrebno naučiti pravilnega ravnanja s psom.
  Tečaj poslušnosti je tudi odlična šola za lastnika psa. Naučiti ga je potrebno, da se ne naslanja na ljudi, še posebej na otroke. Potrebno je vse pse od mladička naprej navajati na raznoliko družbo. Pri določenih ciljih, ki si jih zastavite, je potrebna vztrajnost in nepopuščanje od dneva, ko je mladiček prišel v nov dom. Zaradi izjemnih fizičnih predispozicij je pomemben člen vzgoje psa vodljivost.

Doge ni zaželeno učiti agresivnega in preveč zaščitniškega vedenja. Njihova velikost je ponavadi dovolj, da prestrašijo neželene obiskovalce. Imajo naravni instinkt, da ščitijo, ko je to potrebno. Odgovornost lastnika je, da pravilno socializira psa tako, da bo znal sam presojati, kdaj je njegovo posredovanje potrebno in kdaj ne.
Copyright © 2010 Slovenski klub za nemške doge - Vse pravice pridržane