klub na facebook/u
klub na facebook/u
nazaj na prvo stran
dodaj pod priljubljene
piši e-mail
switch to english
schalter auf deutsch
 

Zdravstvene težave nemških dog


Nemške doge žal niso psi z dolgo življensko dobo. Posamezne živali preživijo tudi 10 in več let, večinoma pa doživijo 6 do 8 let.

Za nemške doge je značilen visok bolečinski prag. Posledica tega je, da se prvi bolezenski znaki pogosto spregledajo. Odgovoren skrbnik mora biti zelo pozoren opazovalec.

Za pasmo je značilna nagnjenost k določenim zdravstvenim težavam, predvsem:
*  nekaterim tipom rakavih obolenj
*  degenerativnim obolenjem srčne mišice
*  zasuku želodca
*  displaziji kolčnega, pa tudi komolčnega sklepa
Prve tri naštete zdravstvene težave ogrožajo življenje psov neposredno in so glavni vzroki smrtnosti pri nemških dogah. Klinično izražena displazija pa predvsem zaradi velikosti in teže živali izrazito vpliva na kakovost življenja.

Še nekaj zdravstvenih težav je, ki jih pri nemških dogah pogosteje srečujemo. Omeniti velja težave s kostmi pri odraščajočih živalih (in poudariti pomen pravilne prehrane in telesnih obremenitev), obolenja prostate pri starejših samcih in navidezne brejosti ter maternična vnetja pri odraslih samicah.

Pri večini najpogostejših zdravstvenih težav je bolj ali manj vpletena genetika oziroma dedna predispozicija. Osveščen vzreditelj bo to pri načrtovanju paritvenih kombinacij upošteval, informiran kupec se bo izpričani dedni predispoziciji v loku izognil, odgovoren skrbnik pa bo od vsega začetka in vse življenje svoje nemške doge pozoren na vse ostale dejavnike, ki so poleg genetike odgovorni za pojav in razvoj bolezenskih znakov.

   Copyright © 2010 Slovenski klub za nemške doge - Vse pravice pridržane